Câștigurile Loto, farsă sau știință?

Categories utileby Robert I. Last updated Posted on
De ce nu castig la loto?

Te-ai întrebat vreodată de ce nu câștigi la Loto?

Să fie oare vorba de aparate care măsoară greutatea bilelor și împiedică formarea secvențelor câștigătoare? Sau de eliminarea anumitor numere din urnă?

Una dintre cele mai răspândite conspirații din sfera loteriilor este cea a parteneriatelor dintre loterii și agențiile de pariuri.

Teoria zice că aceste instituții te încurajează să postezi pe net numerele pe care le vei juca.

Agentiile de pariuri obțin astfel acces ușor la aceste date, le trimit mai departe loteriilor cu care colaborează, iar acestea din urmă implementează diverse mecanisme magice care previn extragerea secvențelor de numere colectate de pe internet.

 GREȘIT! GREȘIT GREȘIT!

Toate loteriile au la bază niște principii matematice foarte simple, pe care agențiile de pariuri le folosesc pentru a-și calcula cotele.

Cel mai important dintre aceste principii se referă la numărul de combinații posibile și la probabilitatea fiecăreia de a fi extrasă.

Combinațiile posibile sunt definite ca totalitatea numărului de variante posibile în cadrul unui sistem.

Exemplul 1

În cadrul unei loterii 20/80, specialiștii extrag 20 de numere, dintr-un total de 80.

În cazul variantelor de 3 numere câștigătoare, numărul de combinații posibile este de 82,160.

Acest rezultat este calculat combinând toate cele 80 de numere în secvențe de câte 3 numere, fără a repeta un numar de două ori în aceeași secvență.

Probabilitatea de extragere este șansa matematică pe care o combinație o are de a apărea în cadrul unui sistem.

Pentru a continua exemplul de mai sus, în cadrul unei loterii 20/80 cu variante de 3 numere câștigătoare, probabilitatea se calculează prin împărțirea numărului total de combinații posibile (82,160) la numărul de combinații posibile în urma extragerii celor 20 de numere participante la extragere (1140).

Astfel, 82,160 / 1140 = 72.0701754, ceea ce înseamnă că fiecare combinație are o șansă de 1/72 de a fi extrasă în cadrul loteriei.

Un alt argument des menționat de către adepții conspirației este legat de cota oferită de agențiile de pariuri. În cazul exemplului cu 3 numere câștigătoare, agențiile nu oferă o cotă maximă de 72/1, ci doar de 70/1, sau chiar mai puțin.

O explicație falsă este că agențiile încasează automat această diferență.

În realitate, agențiile de pariuri oferă cote mai mici decât probabilitatea matematică de extragere a unei combinații pentru a diminua șansa de câștig și a putea face un profit.

Exemplul 2

Dacă o agenție ar oferi cota de 72 lei pentru varianta cu 3 numere câștigătoare, ar da faliment.

Să zicem că cineva ar juca toate cele 82,160 combinații posibile.

Acest individ ar cheltui 82.160 lei și ar câștiga înapoi tot 82.160 lei.

De ce? Pentru că ar avea în posesie toate cele 1140 variante câștigătoare: 1140 x 72 = 82.160.

Exemplul 3

Când o agenție oferă cota de 70 pentru varianta cu 3 numere câștigătoare, șansele de a face un profit scad.

Dacă un individ joacă toate cele 82,160 combinații posibile, cheltuie tot 82.160 lei, însă are o pierdere netă de 2.360 lei: 1140 x 70 = 79.800.

Loteriile nu sunt instituții caritabile, iar acest principiu fundamental de calcul al cotei stă la baza tuturor loteriilor.

Această modalitate de a diminua șansa de câștig elimină nevoia loteriilor de a deschide diverse parteneriate dubioase cu agențiile de pariuri.

Exercițiu de imaginație

Pentru a înțelege mai bine fenomenul, imaginați-vă un sac cu 71 de șosete albe și o singură șoseată roșie.

Care credeți că este probabilitatea de a o nimeri pe cea roșie dacă închideți ochii și amestecați șosetele?

S-ar putea să dureze ceva.

De aceea, loteriile țin cont de diverse tipare care se formează la scară medie și largă – numere extrase foarte des, decade, terminații.

Aceste tipare nu sunt noi.

Ele s-au format în trecut, se formează în prezent, și se vor forma în viitor.

Pentru a-și mări șansele de câștig, un jucător la Loto va fi nevoit să se folosească de anumite unelte pentru a identifica aceste tipare.

Cele mai importante sunt statisticile culese din surse credibile și din motoarele de căutare.

 

Distribuie acest articol pe retelele tale preferate de Social Media

4 comments

 1. Cand loteriile vor fi extrageri manuale si nu cu flux de aer, adica ca pe vremuri : cineva invarte cu mana o cusca cu bile de un nr. aleator de ori si extrage bila care cade, abia atunci se vor elimina teoriile conspirationiste, chiar asa, de ce nu mai exista loterii manuale? Asta v-ati intrebat?

  1. Buna Ena,

   Sărbători Fericite în primul rând.

   Încă există foarte multe loterii în care extragerile se efectuează manual.
   Multe loterii au trecut la extrageri electronice din cauza costurilor mult mai reduse de operare, iar la loteriile tip Keno cu extrageri la fiecare 5 minute, ar fi practic imposibil ca extragerile să se desfășoare manual.
   Pentru loteriile de pe siteul lotostats.ro poți consulta secțiunea Info loterii pentru a vedea tipul extragerii.

 2. Teoria conspirației nu va dispărea cu una cu două. …..pentru că foarte mulți jucători văd doar conspirație peste tot ,în toată viața lor ! Intri pe forumul unei loterii foarte populare si vezi cum se tavalesc în chinuri….că hoții au facut,au dres….că au repetat nu ştiu câte numere ,dar repetă şi tu ,cine nu te lasă!

 3. Totul tine de statistica;acolo este cheia;numerele,combinatiile de numere se tot repeta;unle mai des,altele mai rar;cel ce are acces INTEGRAL la statistica are sanse reale nu numai sa castige,ci chiar sa traiasca din asta;dar nu la orice loterie deoarece,cum la loteria nationala a Romaniei doar sase sunt aranjate,pardon–norocoase–asa si unele internationale sunt manevrate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *